Saturday, November 5, 2011

santau?

Santau ni merupakan salah satu daripada berjuta-berjuta sihir atau ilmu hitam yang ada pada zaman dahulu.Pada zaman yang serba canggih kini,guwa rasa perkataan santau ni dah tak selalu didengar di halwa telinga kita.Tapi guwa yakin,dalam zaman gps,I phone 5,facebook,dan galaxy tab ni masih ada yang mengamalkan santau menyantau ni..
Guwa rase semua orang tahu yang santau ni salah dalam agama kita.Boleh jatuh khurafat bukan kufarat mahupun  keparat.Kalau nak maklumat lanjut,ang boleh tanya pada mereka yang lebih pakar.Biasanya,orang guna santau ni sebab iri hati,sakit hati,hati bengkak dan macam-macam lagi yang berkaitan dengan hati.Sebab tu ang kena pandai jaga hati ang dan hati orang lain.Caranya adalah dengan tidak merokok.Ok.guwa dah start merapu...


Untuk menyantau,ang kena wajib ada:
1.Gambar orang yang ang nak santau..gambar pasport pun ok..gambar yang buat muncung lagi cun..
2.Tok bomoh..kalau ang pandai buat sendiri lagi bagus..
3.Pengeras untuk tok bomoh..lagi mahal lagi kuat santau tu..
4.Otak yang bodoh..ang bodoh kalau ang buat benda khurafat ni..


Sebenarnya,guwa tak dapat bayangkan macam mane la orang dulu-dulu ni tangkap gambar nak bagi kat tok bomoh tu.Zaman dulu mana ada kamera digital macam sekarang.DSLR..ada?Mungkin agak payah orang dulu-dulu nak menyantau sebab gambar payah nak cari..Kalau hati kering,ang kena pecah rumah curi gambar..


Sekarang zaman kamera digital,DSLR,cybershot..Guwa rasa lagi senang orang nak tangkap gambar kita bagi kat tok bomoh.Nak bagi pun boleh bloothoot je.Tak pun email.Tak de la nak pecah sana sini..


gambar clear lagi bagus..

Guwa rasa tok bomoh sekarang pun dah ada facebook.Tinggal bagi nama dan ID orang yang ang nak santau tu je.Tok bomoh boleh add bila-bila free.Gambar,maklumat peribadi,status semua siap dalam facebook tu.Lagi mudah kerja tok bomoh..Lagi-lagi sekarang gambar kat facebook makin besar.Cun..


p/s:bukan guwa nak ajar ang menyantau..guwa cuma nak ang berhati-hati..

No comments:

Post a Comment